Rotary Club Jabbeke

Sedert de oprichting kent de Club een langzame, gestage groei. Enkele mensen hebben wegens tijdgebrek de club verlaten, een aantal nieuwe leden werden geworven. Momenteel telt de club een 45-tal leden.

In de loop der jaren werden enkele opmerkelijke initiatieven genomen.

Zo is er het tweejaarlijks concert, dat telkens rond Sint Valentijn doorgaat in Varsenare. Dit concert trekt telkens een groot publiek. Achteraf is er een uitgebreide receptie. De afgelopen jaren is dit evenement uitgegroeid tot een trefplaats voor honderden inwoners van Jabbeke, de sponsors, mensen uit het sociaal-cultureel werk op de gemeente en sympathisanten.

De vorige jaren ging de opbrengst naar het werk van Michel Ramon. Michel Ramon is de voormalige parochiepriester van Jabbeke, die momenteel werkzaam is in de sloppenwijken van Salvador da Bahia (Brazilië), het zogenaamde centro do menor. Hij heeft aldaar een recyclage-project opgestart. Er worden door jongeren allerhande materialen (papier, glas, plastic, ..) verzameld en ter plaatse gerecycleerd.

In de loop der jaren werden al een aantal andere initiatieven financieel of materieel gesteund. Zo werd er een minibusje aangekocht voor een school in Senegal waar 2 Jabbeekse jongeren een tijd lang les hebben gegeven. Er werd een schoolgebouw opgericht (samen met de school in Zevenkerken) in Lubumbashi (Congo).

Sedert 1998 wordt eind juni/begin juli de Smulgordel rond Jabbeke ingericht. Begonnen als een kleinschalig initiatief met een 300-tal deelnemers het eerste jaar is het uitgegroeid tot een grote manifestatie. In 2013 waren er 1.500 deelnemers.

Dit is een familiale fietstocht van ongeveer 35 kilometer langs de mooiste wegen en paadjes van de deelgemeenten van Jabbeke. Onderweg worden een 5-tal tussenstops gehouden. Op elk van deze stopplaatsen wordt een hapje, een drankje of een heuse maaltijd aangeboden (aperitief, voorgerecht, hoofdschotel, ijsje, koffie met gebak). Het is geen zoektocht, daar zorgen honderden wegwijzers en een gedetailleerde routebeschrijving voor. Als afsluiter worden onder alle deelnemers mooie prijzen verloot worden. In 2014 wordt de 17de editie van de smulgordel georganiseerd op 29 juni.